Oproti klasickému taženému těstu na štrúdl je tento rychlý a jednoduchý. Pekla jsem ho teď na podzim už několikrát, recept mám od IKarkulky, děkuji :-)
Na 2 záviny:
350 g hladké mouky
150 g bílého jogurtu
125 g másla
2 vejce (jedno do těsta, druhé na pomazání)
špetka soli
6 větších jablek
2 lžíce vanilkového cukru
1 lžička skořice
hrst vlašských ořechů
moučkový cukr na posypání
Z mouky, povoleného másla, jogurtu, 1 vajíčka a špetky soli zpracujeme hnětačem těsto. Zabalíme ho do potravinové folie a necháme alespoň hodinu odležel v lednici. Poté těsto rozdělíme na polovinu a vyválíme dva velké obdélníky. S těstem se výborně pracuje a skoro se nemusí podsypávat moukou. Na těsto nastrouháme jablka, dříve jsem to dělala tak, že jsem jablka pracně vykrajovala. Moje maminka mi jednou poradila, že je jen oloupe a pak rovnou na struhadle ostrouhá dokola, zbyde pak jen kousek jadřince. Takže si to už také takhle usnadňuji. Jablka rovnoměrně rozprostřeme doprostřed, posypeme vanilkovým cukrem, skořicí a nahrubo nasekanými ořechy. Kdo má rád, může přidat i rozinky namočené v rumu. Přeložíme nejdříve jednu stranu těsta, poté druhou, spoj musí být dole, aby se závin nerozpojil. Nakonec potřeme rozšlehaným vajíčkem. Pečeme na 170°C asi 30 minut. Po vychladnutí posypeme moučkovým cukrem.
Na 2 záviny:
350 g hladké mouky
150 g bílého jogurtu
125 g másla
2 vejce (jedno do těsta, druhé na pomazání)
špetka soli
6 větších jablek
2 lžíce vanilkového cukru
1 lžička skořice
hrst vlašských ořechů
moučkový cukr na posypání
Z mouky, povoleného másla, jogurtu, 1 vajíčka a špetky soli zpracujeme hnětačem těsto. Zabalíme ho do potravinové folie a necháme alespoň hodinu odležel v lednici. Poté těsto rozdělíme na polovinu a vyválíme dva velké obdélníky. S těstem se výborně pracuje a skoro se nemusí podsypávat moukou. Na těsto nastrouháme jablka, dříve jsem to dělala tak, že jsem jablka pracně vykrajovala. Moje maminka mi jednou poradila, že je jen oloupe a pak rovnou na struhadle ostrouhá dokola, zbyde pak jen kousek jadřince. Takže si to už také takhle usnadňuji. Jablka rovnoměrně rozprostřeme doprostřed, posypeme vanilkovým cukrem, skořicí a nahrubo nasekanými ořechy. Kdo má rád, může přidat i rozinky namočené v rumu. Přeložíme nejdříve jednu stranu těsta, poté druhou, spoj musí být dole, aby se závin nerozpojil. Nakonec potřeme rozšlehaným vajíčkem. Pečeme na 170°C asi 30 minut. Po vychladnutí posypeme moučkovým cukrem.
Komentáře
Okomentovat