Tradičně první cukroví, peču je kolem poloviny listopadu. Jsou hned měkké, letos se mi nechtělo potírat perníčky bílkem, tak jsem je nechala matné. Líbí se mi to, takže je takhle asi budu dělat každý rok.
Na opravdu hodně perníčků (cca 200 menších kusů):
800 g hladké mouky
300 g moučkového cukru
200 g másla
5 lžic medu
4 vejce
1 lžíce sody
2 lžíce perníkového koření
2 lžíce kakaa
2 lžíce rumu
kdo chce lesklé perníčky, tak rozšlehaný bílek na potření
Na bílkovou polevu: 1 bílek, 150 g moučkového cukru, 1 lžička bramborového škrobu (solamyl), 1 lžička citronové šťávy
Ze všech surovin vypracujeme hladké těsto, které necháme odležet v lednici (nejlépe 2 dny). Z těsta vyválíme plát tlustý cca 5 mm a vykrajujeme tvary. Pečeme na 150° asi 8 minut. Perníčky jsou tmavší, hůře se pozná, zda už jsou upečené, musí vyzkoušet každý na své troubě. Po vytažení jsou vždy měkčí, ale za chvilku trochu ztuhnou. Po vytažení z trouby můžeme potřít rozšlehaným bílkem, budou lesklé.
Na bílkovou polevu prosejeme do mísy moučkový cukr, přidáme bílek, solamyl a citronovou šťávu. Moje maminka vždy míchala polevu ručně vařečkou, byla to dost otrava a trvalo to dlouho. Já jsem na to líná a šlehám ji ručním šlehačem. Rozdíl ve výsledku nevidím. Je potřeba, aby hotová poleva "dělala špičky", které hned nespadnou a drží. Hotovou polevu dám do igelitového sáčku a ze sáčku si ji pak dávkuji do kornoutků z pečícího papíru. Nikdy jsem nezkoušela zdobit těmi speciálními zdobičkami, u kornoutků si ustřihnu špičku jakou chci a neplním je znovu, to by šlo dost špatně, vymačkané vyhazuji. Dětem doporučuji zamotané kornoutky zajistit kancelářskou sponkou, aby jim poleva nevytékala vrchem.
Komentáře
Okomentovat