Dnes to nebude žádný převratný recept, dýňovek je teď všude plno. Já jí dlouho nemohla přijít na chuť, protože jsem vždy jedla polévku, která měla hustou mixovanou konzistenci. A to já nemám ráda (příkrmy pro Zorku asi ochutnávat nezvládnu :-). Ale na dovolené v Benecku nám uvařili "vodovou" dýňovou polévku, od té doby ji také hodně ředím a chutná mi moc.
Na 4 porce:
1 vetší cibule
1 malá dýně hokaido, může být i máslová (budou stačit 2 velké hrsti nakrájené dýně)
2 skleničky zeleninového vývaru - recept na vývary z mražáku zde
1 kelímek smetany na vaření
1 lžíce olivového oleje
1/2 lžičky sušeného zázvoru
chilli podle chuti
sůl, pepř
K podávání: opražená slunečnicová semínka, olivový olej, může být i zakysaná smetana
Cibuli nakrájíme nadrobno a osmažíme na olivovém oleji. Když je cibule zlatavá, přidáme na kousky nakrájenou dýni (hokaido může být i neloupaná, já měla zatím vždy dýni z obchodu, takže loupu). Dýni necháme chvilku osmahnout a poté zalijeme vývarem. Vaříme do změknutí dýně, přidáme zázvor a chilli. Pak rozmixujeme, jde to asi i tyčovým mixérem, ale já ji přelívám do klasického stojícího mixéru. Doředíme vodou podle potřeby. Nakonec ochutíme solí a pepřem. Nakonec posypeme opraženými slunečnicovými semínky a zakápneme olivovým olejem.
Na 4 porce:
1 vetší cibule
1 malá dýně hokaido, může být i máslová (budou stačit 2 velké hrsti nakrájené dýně)
2 skleničky zeleninového vývaru - recept na vývary z mražáku zde
1 kelímek smetany na vaření
1 lžíce olivového oleje
1/2 lžičky sušeného zázvoru
chilli podle chuti
sůl, pepř
K podávání: opražená slunečnicová semínka, olivový olej, může být i zakysaná smetana
Cibuli nakrájíme nadrobno a osmažíme na olivovém oleji. Když je cibule zlatavá, přidáme na kousky nakrájenou dýni (hokaido může být i neloupaná, já měla zatím vždy dýni z obchodu, takže loupu). Dýni necháme chvilku osmahnout a poté zalijeme vývarem. Vaříme do změknutí dýně, přidáme zázvor a chilli. Pak rozmixujeme, jde to asi i tyčovým mixérem, ale já ji přelívám do klasického stojícího mixéru. Doředíme vodou podle potřeby. Nakonec ochutíme solí a pepřem. Nakonec posypeme opraženými slunečnicovými semínky a zakápneme olivovým olejem.
Komentáře
Okomentovat