V mrazáku si neustále udržuji stálou zásobu vývarů - hodí se totiž nejen jako základ polévky, ale přidávám je do spousty jídel a omáček.
Vždy navařím větší hrnec silného vývaru najednou, naliji do skleniček, popíšu a zamrazím.
Vývary nesolím, ani neochucuji bylinkami a kořením. Chci získat co nejsurovější základ pro další jídla.
Zeleninový vývar:
3 velké mrkve
1/2 celeru nebo 1 petržel
3 střední cibule
Zeleninu očistím, u cibule můžeme nechat poslední čistou hnědou slupku (vývar bude mít krásně zlatavou barvu). Zaliji 2 litry studené vody a vařím cca 1,5 hodiny.
Kuřecí vývar:
2 kuřecí skelety
2 mrkve
1/2 celeru nebo 1 petržel
2 střední cibule
Zeleninu očistím, u cibule můžeme nechat poslední čistou hnědou slupku (vývar bude mít krásně zlatavou barvu). Suroviny na kuřecí vývar nejprve předpékám v troubě rozehřáté na 180 °C asi 20 minut, poté vše předám do hrnce (včetně výpeku) a zaliji 2 litry studené vody. Vývar vařím cca 3 hodiny, podle potřeby dolévám vodu a sbírám pěnu. Vývar "táhneme" velmi pomalu, voda by neměla vůbec klokotat.
Vždy navařím větší hrnec silného vývaru najednou, naliji do skleniček, popíšu a zamrazím.
Vývary nesolím, ani neochucuji bylinkami a kořením. Chci získat co nejsurovější základ pro další jídla.
Zeleninový vývar:
3 velké mrkve
1/2 celeru nebo 1 petržel
3 střední cibule
Zeleninu očistím, u cibule můžeme nechat poslední čistou hnědou slupku (vývar bude mít krásně zlatavou barvu). Zaliji 2 litry studené vody a vařím cca 1,5 hodiny.
Kuřecí vývar:
2 kuřecí skelety
2 mrkve
1/2 celeru nebo 1 petržel
2 střední cibule
Zeleninu očistím, u cibule můžeme nechat poslední čistou hnědou slupku (vývar bude mít krásně zlatavou barvu). Suroviny na kuřecí vývar nejprve předpékám v troubě rozehřáté na 180 °C asi 20 minut, poté vše předám do hrnce (včetně výpeku) a zaliji 2 litry studené vody. Vývar vařím cca 3 hodiny, podle potřeby dolévám vodu a sbírám pěnu. Vývar "táhneme" velmi pomalu, voda by neměla vůbec klokotat.
Komentáře
Okomentovat