Přeskočit na hlavní obsah

Vývary do mrazáku - zeleninový a kuřecí

V mrazáku si neustále udržuji stálou zásobu vývarů - hodí se totiž nejen jako základ polévky, ale přidávám je do spousty jídel a omáček.


Vždy navařím větší hrnec silného vývaru najednou, naliji do skleniček, popíšu a zamrazím.

Vývary nesolím, ani neochucuji bylinkami a kořením. Chci získat co nejsurovější základ pro další jídla.

Zeleninový vývar:
3 velké mrkve
1/2 celeru nebo 1 petržel
3 střední cibule

Zeleninu očistím, u cibule můžeme nechat poslední čistou hnědou slupku (vývar bude mít krásně zlatavou barvu). Zaliji 2 litry studené vody a vařím cca 1,5 hodiny.

Kuřecí vývar:
2 kuřecí skelety
2 mrkve
1/2 celeru nebo 1 petržel
2 střední cibule

Zeleninu očistím, u cibule můžeme nechat poslední čistou hnědou slupku (vývar bude mít krásně zlatavou barvu). Suroviny na kuřecí vývar nejprve předpékám v troubě rozehřáté na 180 °C asi 20 minut, poté vše předám do hrnce (včetně výpeku) a zaliji 2 litry studené vody. Vývar vařím cca 3 hodiny, podle potřeby dolévám vodu a sbírám pěnu. Vývar "táhneme" velmi pomalu, voda by neměla vůbec klokotat.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Havlíkova přírodní apotéka

Na Havlíkovu přírodní apotéku mě přivedl kupodivu můj manžel, loni k Vánocům jsem dostala dva balíčky od této značky. V tomto článku nepůjde o recenzi na kosmetiku jako takovou - to ve finále člověk vždy nejlépe pozná na sobě, co mu sedne a co ne. Chci spíše napsat o samotné značce, protože se natolik odlišuje od klasické drogerkové, a tak si to zaslouží. Na úvod je fér napsat, že se u většiny výrobků nejedná o 100% přírodní kosmetiku. Jsem totiž na facebooku ve skupině "svět non toxic", tato skupina se detailně zajímá o složení výrobků. Zjistila jsem tedy například, že používají ne zcela čisté konzervanty. Na druhou stranu je nutno říct, že síto v této skupině je velmi přísné. Z mé osobní zkušenosti bylo vše, co jsem vyzkoušela jemné a vonělo to opravdu po bylinkách. Nejprve něco málo o historii této značky... Havlíkova přírodní apotéka by možná zůstala zapomenuta nebýt vnučky pana Havlíka. Ve 40. letech byla totiž Apoteka pana lékárníka díky režimu zavřena. V té ...

Jogurtový koláč s ovocem

Jeden extra rychlý recept na ovocný koláč, suroviny na něj se doma vždycky najdou. Nejde o klasický nadýchaný drobenkový koláč, těsto je díky jogurtu krásně vláčné. Na fotce je koláč s rybízem a jostou. Na velkou koláčovou formu o průměru cca 30 cm: 1 hrnek polohrubé mouky 1/2 hrnku krupicového cukru 1 hrnek bílého jogurtu 1/2 hrnku rozpuštěného másla (lze nahradit i slunečnicovým olejem) 2 kávové lžičky prášku do pečiva 1 vejce čerstvé nebo mražené ovoce (borůvky, ostružiny, rybíz, maliny, meruňky,...) drobenka (kousek másla, krupicový cukr a hrubá mouka) máslo a hrubá mouka na vymazání formy Nejdříve si smícháme mouku s kypřícím práškem a cukrem, poté přidáme i ostatní suroviny a smícháme do hladkého těsta. Těsto dáme rovnoměrně do vymazané a vysypané formy na koláč. Poklademe ovocem a posypeme drobenkou. Pečeme na 180°C asi 25 minut. Vždy ještě vyzkoušíme špejlí, zda je uprostřed dopečený.

Krycí jména

Výrobce: Mindok Věk: 10+ DPC: 499 Kč Další z našich oblíbených společenských her. My máme tuto základní verzi, na trhu jsou ještě další dvě (obrázková verze a hra pro 2 hráče). Hru vymyslel Vlaada Chvátil, úspěšných českých autorů deskových her je jako šafránu. Hra navíc získala prestižní ocenění Spiel des Jahres za rok 2016. Hra nemá příliš složitá pravidla, vysvětlíte je za pár minut a hned během první hry pochopíte, oč jde. Optimální počet hráčů je 6-8, hraje se ve dvou týmech - červení a modří. Každé kolo hry si tým určí jednoho hráče, který bude hlavní špion a bude podávat zbylým členům týmu nápovědy. Na stůl se vyskládá 5x5 karet se slovy. Slova označují jednotlivé agenty i náhodné kolemjdoucí. Karet se slovy je ve hře dost, navíc jsou kartičky oboustranné. Poté se vytáhne z balíčku "schéma" rozdělení agentů. Béžová políčka znamenají náhodné kolemjdoucí, křížek je černý Petr. Při odhalení tohoto políčka hra okamžitě končí. Těchto schémat je ve hře mno...