Z jedné dávky je 12 loupáků, všechny čerstvé sníst nestihneme, co nám zbyde dám do mrazáku. I po rozmražení jsou moc dobré. Recept je z kuchařky od pana Vaňka, to je většinou sázka na jistotu :-)
Na 12 loupáčků:
225 ml mléka
500 g hladké mouky
60 g krupicového cukru
50 g sádla
30 g čerstvého droždí
6 g soli
1 vejce
mák na posypání
Nejprve si zpracujeme kvásek - do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme špetku soli a špetku cukru. Do velké mísy odvážíme hladkou mouku, krupicový cukr, rozehřáté sádlo a sůl. Vajíčko si rozšleháme a půlku nalijeme do mísy, druhou půlku si necháme na potření. Jakmile nám droždí nabude, přidáme ho do mísy a zpracujeme hnětačem do hladkého těsta. Těsto na pomoučeném válu rozdělíme na polovinu a vytvoříme dva bochánky. Ty necháme pod utěrkou kynout asi 45 minut. Vykynuté bochníčky rozválíme do kruhu o tloušťce cca 4 mm a rozdělíme rádlem na 6 trojúhelníků. Ty smotáme do rohlíku a konce ohneme. Dáme na plech ještě dalších 45 minut dokynout. Nakonec je potřeme vajíčkem a posypeme mákem. Pečeme na 160° asi 15 minut dohněda.
Na 12 loupáčků:
225 ml mléka
500 g hladké mouky
60 g krupicového cukru
50 g sádla
30 g čerstvého droždí
6 g soli
1 vejce
mák na posypání
Nejprve si zpracujeme kvásek - do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme špetku soli a špetku cukru. Do velké mísy odvážíme hladkou mouku, krupicový cukr, rozehřáté sádlo a sůl. Vajíčko si rozšleháme a půlku nalijeme do mísy, druhou půlku si necháme na potření. Jakmile nám droždí nabude, přidáme ho do mísy a zpracujeme hnětačem do hladkého těsta. Těsto na pomoučeném válu rozdělíme na polovinu a vytvoříme dva bochánky. Ty necháme pod utěrkou kynout asi 45 minut. Vykynuté bochníčky rozválíme do kruhu o tloušťce cca 4 mm a rozdělíme rádlem na 6 trojúhelníků. Ty smotáme do rohlíku a konce ohneme. Dáme na plech ještě dalších 45 minut dokynout. Nakonec je potřeme vajíčkem a posypeme mákem. Pečeme na 160° asi 15 minut dohněda.
Komentáře
Okomentovat