O víkendu jsem pekla Harlekýn, použila jsem velkou dortovou formu a pařížskou šlehačkou korpus pouze potřela. Co jsem četla v kuchařkách, tak takto by se Harlekýn měl zdobit. Ale pokud se použije menší forma, může se korpus prokrojit a promazat. Z velké formy bude korpus na rozkrojení nízký.
Na korpus:
4 vejce
150 g krupicového cukru
50 g bramborového škrobu (solamyl)
80 g polohrubé mouky
1 lžička prášku do pečiva
2 lžíce kakaa
Na ozdobu:
pařížská šlehačka - 2 kelímky smetany ke šlehání, 50 g kakaa, 35 g krupicového cukru
1 kelímek smetany ke šlehání
Nejprve si ušleháme bílky se špetkou soli. Poté vyšleháme žloutky s cukrem do světlé pěny. Ke žloutkové směsi postupně přidáme škrob, mouku, prášek do pečiva a kakao. Nakonec opatrně zašleháme i sníh. Těsto je bez sněhu poměrně tužší, proto nejprve přidáme polovinu sněhu a pak teprve zbytek. Vlijeme do formy vymazané a vysypané hrubou moukou. Pečeme na 180° 15 - 20 minut (zkontrolujeme špejlovým testem).
2 kelímky smetany vlijeme do hrnce, přidáme cukr a kakao, dobře promícháme metličkou a přivedeme k varu. Necháme vychladnout přes noc v lednici. Tato domácí šlehačka je mnohem lepší, než ta kupovaná pařížská.
Druhý den pařížskou i obyčejnou šlehačku vyšleháme a dort ozdobíme.
Komentáře
Okomentovat