Kalorická bomba, ale je výborná. Bábovku jsem pekla ve staré litinové formě, kterou mi dal tatínek. Tu samou formu vyrábí firma Český smalt, dělají nádobí podle starých forem. Recept mám od Kitchenette.
Na velkou bábovkovou formu:
5 vajec
180 g másla
200 g mletých vlašských ořechů
360 g polohrubé mouky
200 g moučkového cukru (1:1 klasický a třtinový - ten si mixuji, ale asi se dá i koupit)
1 kelímek smetany ke šlehání
2 lžíce domácího vanilkového cukru
2 lžičky prášku do pečiva
2 lžíce rumu
špetka soli
máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy
moučkový cukr na posypání
Vejce si rozdělíme na bílky a žloutky, bílky vyšleháme se špetkou soli dotuha. Žloutky vyšleháme s moučkovým a vanilkovým cukrem do světlé pěny. Postupně zašleháme změklé máslo a rum. Mouku smícháme s kypřícím práškem. Pak postupně do žloutkové směsi přidáváme mouku, smetanu a ořechy. Nakonec opatrně vmícháme sníh. Do vymazané a vysypané formy vlijeme těsto. Pečeme na 160° asi 55 - 60 (vyzkoušíme špejlí). Necháme chvilku zchladnout a poté vyklopíme.
Na velkou bábovkovou formu:
5 vajec
180 g másla
200 g mletých vlašských ořechů
360 g polohrubé mouky
200 g moučkového cukru (1:1 klasický a třtinový - ten si mixuji, ale asi se dá i koupit)
1 kelímek smetany ke šlehání
2 lžíce domácího vanilkového cukru
2 lžičky prášku do pečiva
2 lžíce rumu
špetka soli
máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy
moučkový cukr na posypání
Vejce si rozdělíme na bílky a žloutky, bílky vyšleháme se špetkou soli dotuha. Žloutky vyšleháme s moučkovým a vanilkovým cukrem do světlé pěny. Postupně zašleháme změklé máslo a rum. Mouku smícháme s kypřícím práškem. Pak postupně do žloutkové směsi přidáváme mouku, smetanu a ořechy. Nakonec opatrně vmícháme sníh. Do vymazané a vysypané formy vlijeme těsto. Pečeme na 160° asi 55 - 60 (vyzkoušíme špejlí). Necháme chvilku zchladnout a poté vyklopíme.
Komentáře
Okomentovat