Přeskočit na hlavní obsah

Perníčky

Tradičně první cukroví, peču je kolem poloviny listopadu. Jsou hned měkké, letos se mi nechtělo potírat perníčky bílkem, tak jsem je nechala matné. Líbí se mi to, takže je takhle asi budu dělat každý rok.


Na opravdu hodně perníčků (cca 200 menších kusů):
800 g hladké mouky
300 g moučkového cukru
200 g másla
5 lžic medu
4 vejce
1 lžíce sody
2 lžíce perníkového koření
2 lžíce kakaa
2 lžíce rumu
kdo chce lesklé perníčky, tak rozšlehaný bílek na potření

Na bílkovou polevu: 1 bílek, 150 g moučkového cukru, 1 lžička bramborového škrobu (solamyl), 1 lžička citronové šťávy

Ze všech surovin vypracujeme hladké těsto, které necháme odležet v lednici (nejlépe 2 dny). Z těsta vyválíme plát tlustý cca 5 mm a vykrajujeme tvary. Pečeme na 150° asi 8 minut. Perníčky jsou tmavší, hůře se pozná, zda už jsou upečené, musí vyzkoušet každý na své troubě. Po vytažení jsou vždy měkčí, ale za chvilku trochu ztuhnou. Po vytažení z trouby můžeme potřít rozšlehaným bílkem, budou lesklé. 

Na bílkovou polevu prosejeme do mísy moučkový cukr, přidáme bílek, solamyl a citronovou šťávu. Moje maminka vždy míchala polevu ručně vařečkou, byla to dost otrava a trvalo to dlouho. Já jsem na to líná a šlehám ji ručním šlehačem. Rozdíl ve výsledku nevidím. Je potřeba, aby hotová poleva "dělala špičky", které hned nespadnou a drží. Hotovou polevu dám do igelitového sáčku a ze sáčku si ji pak dávkuji do kornoutků z pečícího papíru. Nikdy jsem nezkoušela zdobit těmi speciálními zdobičkami, u kornoutků si ustřihnu špičku jakou chci a neplním je znovu, to by šlo dost špatně, vymačkané vyhazuji. Dětem doporučuji zamotané kornoutky zajistit kancelářskou sponkou, aby jim poleva nevytékala vrchem. 

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Krycí jména

Výrobce: Mindok Věk: 10+ DPC: 499 Kč Další z našich oblíbených společenských her. My máme tuto základní verzi, na trhu jsou ještě další dvě (obrázková verze a hra pro 2 hráče). Hru vymyslel Vlaada Chvátil, úspěšných českých autorů deskových her je jako šafránu. Hra navíc získala prestižní ocenění Spiel des Jahres za rok 2016. Hra nemá příliš složitá pravidla, vysvětlíte je za pár minut a hned během první hry pochopíte, oč jde. Optimální počet hráčů je 6-8, hraje se ve dvou týmech - červení a modří. Každé kolo hry si tým určí jednoho hráče, který bude hlavní špion a bude podávat zbylým členům týmu nápovědy. Na stůl se vyskládá 5x5 karet se slovy. Slova označují jednotlivé agenty i náhodné kolemjdoucí. Karet se slovy je ve hře dost, navíc jsou kartičky oboustranné. Poté se vytáhne z balíčku "schéma" rozdělení agentů. Béžová políčka znamenají náhodné kolemjdoucí, křížek je černý Petr. Při odhalení tohoto políčka hra okamžitě končí. Těchto schémat je ve hře mno...

Telepatie

Výrobce: Albi Věk: 8+ DPC: 699 Kč S mužem rádi hrajeme společenské hry, už jsme jich vyzkoušeli celkem dost, tak bych ráda naše oblíbené postupně představila a popsala. Nechci tu ale v článcích přepisovat přesná herní pravidla, spíš chci popsat, čím nás hra zaujala a dát vám třeba i tip na nákup. Telepatie má opravdu jednoduchá pravidla, nezdržujete se složitým vysvětlováním hráčům, kteří hrají poprvé. Nejprve si určíte dvojice, je možné hrát i ve trojici, ale čím více lidí v týmu, tím je pravděpodobnost shody menší a je to trochu demotivující. Doporučuji tedy hrát ve dvojici. Figurky jsou ve hře 4 - tedy až pro 8 lidí, pokud vás bude víc, není problém přidat další figurku z jiné hry. 8 lidí je ale pro hru tohoto typu až až, pak totiž nastává situace, že odehrajete kolo a 15 minut čekáte, než na vás zase přijde řada a to je nuda... Hráč z prvního týmu hodí kostkou a padne buď symbol tužky, nebo písmene. Z balíčku se vezme karta (snímáme z balíku, první kartu nebereme, a...

Jogurtový koláč s ovocem

Jeden extra rychlý recept na ovocný koláč, suroviny na něj se doma vždycky najdou. Nejde o klasický nadýchaný drobenkový koláč, těsto je díky jogurtu krásně vláčné. Na fotce je koláč s rybízem a jostou. Na velkou koláčovou formu o průměru cca 30 cm: 1 hrnek polohrubé mouky 1/2 hrnku krupicového cukru 1 hrnek bílého jogurtu 1/2 hrnku rozpuštěného másla (lze nahradit i slunečnicovým olejem) 2 kávové lžičky prášku do pečiva 1 vejce čerstvé nebo mražené ovoce (borůvky, ostružiny, rybíz, maliny, meruňky,...) drobenka (kousek másla, krupicový cukr a hrubá mouka) máslo a hrubá mouka na vymazání formy Nejdříve si smícháme mouku s kypřícím práškem a cukrem, poté přidáme i ostatní suroviny a smícháme do hladkého těsta. Těsto dáme rovnoměrně do vymazané a vysypané formy na koláč. Poklademe ovocem a posypeme drobenkou. Pečeme na 180°C asi 25 minut. Vždy ještě vyzkoušíme špejlí, zda je uprostřed dopečený.