Přeskočit na hlavní obsah

Mýdla

Už se pomalu připravujeme na Vánoce :-) Alespoň co se mýdel týče, tam je to totiž potřeba, mýdla musí dva měsíce zrát. S mamkou jsem navařila celkem 7 různých druhů. Nejvíce se nám asi tentokrát líbí mýdlo se zeleným čajem a jílem. Míchat různé esence, bylinky a jíly je asi v mýdlaření největší zábava. V čem naopak moc neexperimentujeme jsou mýdlové základy - máme dva už prověřené a ty střídáme. Poměry olejů totiž nelze libovolně zaměňovat, je to už "vyšší mýdlařská", při vymýšlení nového mýdla je třeba spočítat, kolik hydroxidu a destilované vody je třeba přidat. Na internetu existuje i kalkulačka, ale zatím jsem ji blíže nezkoumala. Tyto dva základy nám vyhovují, tak zatím nemáme potřebu zkoušet nové, ale třeba časem...


Vaříme tyto dva mýdlové základy, recepty jsou z mýdlotéky u Tří lilií.

Jemné přírodní olivové mýdlo, recept a postup kuk tady. Je to taková sázka na jistotu, je ze tří olejů: olivového, kokosového a palmového. Každý olej plní v mýdle jinou funkci. Kokosový olej čistí pokožku, ale vysušuje. Olivový olej výborně vyživuje, ale mýdlo změkčuje. Palmový olej pění a zpevňuje mýdlo. Palmový olej kupujeme certifikovaný.

Pravé české mýdlo, recept a postup kuk tady. Tohle mýdlo je měkčí, mazlavější. Líbí se mi, že je z větší části ze slunečnicového a řepkového oleje. Takže převážně z českých surovin a cenově za hubičku.



Uvařená mýdla lijeme do krabiček z kartonu (vyložené jsou pečícím papírem). Druhý den po uvaření mýdla krájíme a razítkujeme (razítko je původně na sušenky).








A teď už k jednotlivým druhům...

S aktivním uhlím, posypané lístky růží


S esencí zeleného čaje, zeleným jílem a posypané směsí z růže a zeleného čaje


Skořicové s marockým jílem, posypané lístky růží 


Vánoční mýdlo s perníkovým kořením, posypané skořicí a měsíčkem


Kávové mýdlo 


Levandulové mýdlo


S pomerančovou esencí, růžovým jílem a měsíčkem




Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Krycí jména

Výrobce: Mindok Věk: 10+ DPC: 499 Kč Další z našich oblíbených společenských her. My máme tuto základní verzi, na trhu jsou ještě další dvě (obrázková verze a hra pro 2 hráče). Hru vymyslel Vlaada Chvátil, úspěšných českých autorů deskových her je jako šafránu. Hra navíc získala prestižní ocenění Spiel des Jahres za rok 2016. Hra nemá příliš složitá pravidla, vysvětlíte je za pár minut a hned během první hry pochopíte, oč jde. Optimální počet hráčů je 6-8, hraje se ve dvou týmech - červení a modří. Každé kolo hry si tým určí jednoho hráče, který bude hlavní špion a bude podávat zbylým členům týmu nápovědy. Na stůl se vyskládá 5x5 karet se slovy. Slova označují jednotlivé agenty i náhodné kolemjdoucí. Karet se slovy je ve hře dost, navíc jsou kartičky oboustranné. Poté se vytáhne z balíčku "schéma" rozdělení agentů. Béžová políčka znamenají náhodné kolemjdoucí, křížek je černý Petr. Při odhalení tohoto políčka hra okamžitě končí. Těchto schémat je ve hře mno...

Telepatie

Výrobce: Albi Věk: 8+ DPC: 699 Kč S mužem rádi hrajeme společenské hry, už jsme jich vyzkoušeli celkem dost, tak bych ráda naše oblíbené postupně představila a popsala. Nechci tu ale v článcích přepisovat přesná herní pravidla, spíš chci popsat, čím nás hra zaujala a dát vám třeba i tip na nákup. Telepatie má opravdu jednoduchá pravidla, nezdržujete se složitým vysvětlováním hráčům, kteří hrají poprvé. Nejprve si určíte dvojice, je možné hrát i ve trojici, ale čím více lidí v týmu, tím je pravděpodobnost shody menší a je to trochu demotivující. Doporučuji tedy hrát ve dvojici. Figurky jsou ve hře 4 - tedy až pro 8 lidí, pokud vás bude víc, není problém přidat další figurku z jiné hry. 8 lidí je ale pro hru tohoto typu až až, pak totiž nastává situace, že odehrajete kolo a 15 minut čekáte, než na vás zase přijde řada a to je nuda... Hráč z prvního týmu hodí kostkou a padne buď symbol tužky, nebo písmene. Z balíčku se vezme karta (snímáme z balíku, první kartu nebereme, a...

Jogurtový koláč s ovocem

Jeden extra rychlý recept na ovocný koláč, suroviny na něj se doma vždycky najdou. Nejde o klasický nadýchaný drobenkový koláč, těsto je díky jogurtu krásně vláčné. Na fotce je koláč s rybízem a jostou. Na velkou koláčovou formu o průměru cca 30 cm: 1 hrnek polohrubé mouky 1/2 hrnku krupicového cukru 1 hrnek bílého jogurtu 1/2 hrnku rozpuštěného másla (lze nahradit i slunečnicovým olejem) 2 kávové lžičky prášku do pečiva 1 vejce čerstvé nebo mražené ovoce (borůvky, ostružiny, rybíz, maliny, meruňky,...) drobenka (kousek másla, krupicový cukr a hrubá mouka) máslo a hrubá mouka na vymazání formy Nejdříve si smícháme mouku s kypřícím práškem a cukrem, poté přidáme i ostatní suroviny a smícháme do hladkého těsta. Těsto dáme rovnoměrně do vymazané a vysypané formy na koláč. Poklademe ovocem a posypeme drobenkou. Pečeme na 180°C asi 25 minut. Vždy ještě vyzkoušíme špejlí, zda je uprostřed dopečený.